ANTI ! ACNE

ANTI ACNE Punktowy krem o działaniu antybakteryjnym 6% kwasów AHA

witamina E (tokoferol)
- (tokoferol) - Jako aktywny antyutleniacz chroni włókna kolagenowe przed degradacją, zabezpieczając skórę przed efektami przedwczesnego starzenia.
glikoproteiny
 – kombinacja specjalnych związków otrzymywanych biotechnologicznie zwiększających metabolizm komórkowy. Glikoproteiny biorą udział w produkcji wysokoenergetycznego związku ATP będącego komórkowym magazynem energii. W kosmetykach wywierają rewitalizujący efekt.
aleuritic acid
kwas trihydroxypalmitynowy, wzmacnia barierę ochronną skóry, co powoduje ograniczenie TEWL i głębokie nawilżenie.
migdałowy kwas (Mandelic Acid)
– (Mandelic Acid) - aromatyczny hydroksykwas uzyskiwany jest z gorzkich migdałów poprzez hydrolizę wyciągu. Może być też otrzymywany syntetycznie. Struktura chemiczna kwasu migdałowego podobna jest do struktury stosowanych i znanych antybiotyków. Jest substancją nietoksyczną. Ma znaczące działanie kosmetyczne oraz udokumentowane działanie antybakteryjne. Jego antybakteryjne i odbarwiające działanie już od lat wykorzystywane w medycynie w leczeniu takich problemów skórnych jak: trądzik, fotoaging czy nieregularne przebarwienia.
Działa złuszczająco i regenerująco. Polecany jest do stosowania przy różnorodnych problemach skóry. Zaliczany jest do tzw. alfa-hydrosykwasów, może być stosowany jako składnik anty-aging w celu zapobiegania i zmniejszania oznak starzenia. Ze względu na swoje właściwości antybakteryjne polecany jest do cery trądzikowej z obecnością zaskórników i krost, reguluje produkcję sebum. Polecany też do stosowania przed i po zabiegu laserem.
 
witamina B3 (witamina PP, kwas nikotynowy, niacyna)
– (witamina PP, kwas nikotynowy, niacyna) -  niezbędna do prawidłowego funkcjonowania skóry. Stymuluje syntezę kolagenu, reguluje produkcję ceramidów i proces dorzjewania naskórka, zapobiega szkodom wywołanym przez promieniowanie UV i przyspiesza proces regeneracji skóry uszkodzonej działaniem promieni UV, zmniejsza ilość barwnika obecnego w powierzchniowych warstwach skóry, zapobiega powstawaniu przebarwień, normalizuje proces produkcji sebum i zmniejsza łojotok. 
Kwas szikimowy (Shikimic Acid, anyż)
(Shikimic Acid, anyż) - nazwa kwasu pochodzi od nazwy japońskiej rośliny - anyżu gwiaździstego (Shikimi). Surowiec stosunkowo niedawno wprowadzony na rynek kosmetyczny. Posiada bardzo dobre właściwości złuszczające naskórek nie wywołując przy tym podrażnień. Działa przeciwbakteryjnie (głównie przeciw Propionibacterium  acnes) oraz przeciwgrzybiczo i deodoryzująco, znajdując zastosowanie w pielęgnacji skóry trądzikowej, z zapaleniem mieszków włosowych i rogowaceniem przymieszkowym, a także suchej, wrażliwej i nadreaktywnej; reguluje wydzielanie sebum. Ponadto składnik ma działanie złuszczające naskórek (testy in vivo), wykazuje bardzo dobre właściwości wybielające skórę, ponieważ hamuje aktywność tyrozynazy.
Inne produkty z serii  |  Zobacz wszystkie Drukuj