ANTI ! ACNE

2 in 1 PEELING + MASKA dla skóry naJEŻonej niedoskonałościami

Oczar wirginijski (Hamamelis virginiana)
Oczar wirginijski (Hamamelis virginiana) to krzew, dorastający do trzech, czterech metrów wysokości, posiadający charakterystyczne duże (nawet 15-centymetrowe) ciemnozielone lub brunatne liście i lśniące żółte kwiaty. Do celów leczniczych wykorzystuje się przede wszystkim korę i liście oczaru wirginijskiego, które muszą zostać dobrze osuszone. Zawierają one m.in.: flawonoidy, garbniki, saponiny, kwas galusowy, kwas elagowy. Związki te wykazują m.in. działanie antybakteryjne, antyseptyczne, ściągające oraz uszczelniające naczynia włosowate. Dzięki czemu chroni przed działaniem wolnych rodników i w ten sposób pomaga skórze zachować dłużej młodzieńczy wygląd.
Łagodzi opuchlizny, przyspiesza gojenie się ran, łagodzi ból, podrażnienia oraz zaczerwienienia skóry.
Kocanka włoska (Helichrysum italicum)
Bogata w garbniki, flawonoidy i karetonoidy. W kosmetyce  oprócz naparu, olejku i maceratu wykorzystuje się również hydrolat z kwiatów. Jego właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze mogą być wykorzystane przy cerze trądzikowej i problematycznej.
Hydrolat z kocanki łagodzi stany zapalne i podrażnienia skóry, stymuluje regenerację naskórka, łagodzi dolegliwości związane z pajączkami i rumieniem (np. uczucie pieczenia i rozgrzanej skóry), działa również obkurczająco na rozszerzone naczynka krwionośne, wspomaga walkę z trądzikiem różowatym. Najczęściej używanym nieśmiertelnikiem w kosmetykach jest Helychrysum italicum. Posiada właściwości: kojące, rewitalizujące, ściągające. Może pomóc zmniejszyć zaczerwienienia i złagodzić uczucie swędzenia na wrażliwej skórze. Znany jest również ze swojego działania: ściągającego i poprawiającego koloryt skóry. 
Zmniejsza także cienie i opuchliznę pod oczami, poprawia koloryt. Przywraca naturalną równowagę skóry, pomaga złagodzić uczucie swędzenia, łagodzi i wycisza skórę, przez co może być wykorzystany do pielęgnacji również cery wrażliwej i naczynkowej
Olej tamanu
Jest naturalnym olejem roślinnym pozyskiwanym z orzechów drzewa tamanu. Charakteryzuje się szerokim wachlarzem właściwości: 
- antybakteryjne, przeciwzapalne, regeneracyjne, kojące,
- stosowany na gojące się rany, 
- wł. przeciwstarzeniowe
- rozjaśnia przebarwienia, redukuje blizny
- należy do afrykańskich olejów; pochodzi z Madegaskaru 
- z Ecocertem, tłoczony na zimno,
- ma piękny zielony kolor i charakterystyczny zapach, przypominający rosół
- do pielęgnacji cery tłustej, trądzikowej, problematycznej, dojrzałej, zmęczonej i zniszczonej
- świetnie nadaje się do produktów po opalaniu, anti-aging, przeciwtrądzikowych
Inne produkty z serii  |  Zobacz wszystkie Drukuj