ANTI ! ACNE

Peeling kwasowy w żelu ANTYBAKTERYJNY

kwas salicylowy
Działa keratolitycznie (delikatnie złuszcza naskórek), wygładza skórę.
kwas mlekowy
w kosmetyce stosowany jest w czystej postaci lub w formie soli, mleczanów. W zależności od stężenia działa złuszczająco (eksfoliacyjnie), nawilżająco, regenerująco. Wchodzi w skład NMF – Naturalnego Czynnika Nawilżającego występującego w skórze.  Jest to bardzo cenny składnik produktów do higieny intymnej, umożliwia regulację pH i utrzymanie go na odpowiednio niskim, fizjologicznym poziomie, ochronę przed podrażnieniami i zaczerwienieniami.
 
betaina
Delikatny, naturalny środek myjący o działaniu nawilżającym.
Kwas glikolowy
- należy do grupy alfahhydroksykwasów (AHA), występuje w postaci naturalnej w trzcinie cukrowej. Kwasy AHA mają podobną budowę chemiczną, jednak to kwas glikolowy ma najprostszą budowę i najmniejsze cząsteczki, dzięki czemu ma bardzo dobre zdolności do przenikania skóry. Kwas glikolowy działa dwutorowo jednocześnie złuszczając martwe komórki naskórka i działając stymulująco na metabolizm energetyczny komórki na poziomie keranocytu, a także fibroblastu. Oddziaływanie na naskórek powoduje pożądany efekt złuszczenia poprzez rozluźnienie komórek korneocytów i rozpuszczenia substancji międzykomórkowej. Następuje również regulacja procesów rogowacenia. Natomiast głęboka penetracja kwasu do skóry właściwej uruchamia mechanizmy głębokiej regeneracji kolagenu i elastyny, dzięki czemu kwas glikolowy znajduje zastosowanie przy różnych typach skóry – tłustej i trądzikowej, suchej, z oznakami starzenia się oraz wiotkiej, gdyż kwas glikolowy jest humektantem. Kwas glikolowy jest pomocny przy przeciwdziałaniu procesom starzenia się skóry, redukcji zmarszczek powierzchniowych, przywracaniu elastyczności i grubości skóry właściwej. Kwas glikolowy jest odpowiedni również na trądzik, gdyż reguluje metabolizm komórkowy, a także procesy w ramach wydzielania serum, działa oczyszczająco i łagodząco.
Glikol, zwłaszcza w niższych stężeniach przyczynia się do zwiększenia nawilżenia w skórze, prawdopodobnie przez wzrost ilości ceramidów, dzięki pobudzonej, działaniem kwasów, ich biosyntezy. Niskie stężenia kwasu glikolowego powodują złuszczanie warstwy rogowej naskórka, przy jednoczesnej regulacji procesu jego rogowacenia oraz usunięciu blizn i przebarwień.
Kwas szikimowy (Shikimic Acid, anyż)
(Shikimic Acid, anyż) - nazwa kwasu pochodzi od nazwy japońskiej rośliny - anyżu gwiaździstego (Shikimi). Surowiec stosunkowo niedawno wprowadzony na rynek kosmetyczny. Posiada bardzo dobre właściwości złuszczające naskórek nie wywołując przy tym podrażnień. Działa przeciwbakteryjnie (głównie przeciw Propionibacterium  acnes) oraz przeciwgrzybiczo i deodoryzująco, znajdując zastosowanie w pielęgnacji skóry trądzikowej, z zapaleniem mieszków włosowych i rogowaceniem przymieszkowym, a także suchej, wrażliwej i nadreaktywnej; reguluje wydzielanie sebum. Ponadto składnik ma działanie złuszczające naskórek (testy in vivo), wykazuje bardzo dobre właściwości wybielające skórę, ponieważ hamuje aktywność tyrozynazy.
Inne produkty z serii  |  Zobacz wszystkie Drukuj